Tattari urheilijan ruokavaliossa


Vilja-allergia, kestävyysurheilu ja tällä hetkellä vielä lisänä imetys asettavat omia vaatimuksia ruokavalioni suhteen. Panostan todella paljon syömiseeni, sillä olen todennut, että se on yksi tärkeimpiä tekijöitä sairastelujen välttämiseen (riittävän palautumisen rinnalla). Ruokavaliolla pystyn vaikuttamaan siihen, että voin hyvin. Oma ruokavalioni on siis allergioiden takia gluteeniton (myös kaura-allergia), maitotuotteista käytän vain hapanmaitotuotteita ja lisäksi yritän syödä mahdollisimman puhdasta, prosessoimatonta ruokaa.

Perustan koko ruokavaliolleni luo tattari. Se on päivittäisessä käytössä hiutaleiden, pastan, jauhojen, suurimoiden ja rouheen muodossa. Vuodessa taitaakin olla keskimäärin kaksi aamua, joita en aloita tattaripuurolla (jouluaamut aloitetaan perinteisesti äidin riisipuurolla). Jokaisella reissulla minulla on mukana omat tattarihiutaleet, joista saan nopeasti puuroa sekoittamalla hiutaleet kiehuvaan veteen + päälle muutaman minuutin haudutus. Se on niin helppoa, etten edes viitsi hotellissa tilata omaa puuroa, vaan otan mieluummin hiutaleet matkaan. Sillä tavoin ei tarvitse turhaan odotella ja saa sellaista puuroa, jota haluaa.

Tattari sopii erinomaisesti urheilijan ruokavalioon, sillä se on täydellinen proteiinin lähde (sisältää kaikki välttämättömät aminohapot) ja sisältää runsaasti mm. B-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia sekä flavonoideja. Lisäksi se on emäksinen, toisin kuin pääosa muista viljoista, eli tekee hyvää happoemästasapainolle kovan rasituksen jälkeen. Tattarin kuidut hellivät vatsaa ja ainakin minun vatsani tykkää todella paljon hyvin sulavasta tattarista. Tattarista saan siis sekä hiilihydraattia ja proteiinia, jotta jaksan treenata ja jotta palaudun.

Tattarin maku saattaa alkuun tuntua oudolta, mutta kun siihen tottuu, se maistuu todella hyvältä. Leivonnaisiin se antaa aromikkaan maun. Hiutaleissa on kuitenkin eroja ja kokematon keittäjä saa tattaripuurosta helposti liisterimäistä. Hiutaleet kannattaakin sekoittaa aina kiehuvaan veteen, niin onnistuu varmimmin.

Tattarin suurkuluttajana on ollut mahtavaa, että olen saanut tehdä yhteistyötä Keskisen Myllyn kanssa. He jauhavat ja valmistavat suomalaisesta tattarista hiutaleita, pastaa, jauhoja, suurimoita ja rouhetta. Itselle todellista lähiruokaa, kun saan suomalaista gluteenitonta viljaa. Lisäksi voin luottaa siihen, että se on kaikin puolin puhdasta ja ennen kaikkea gluteenitonta.

Tällä hetkellä tattarisuurimopuuro marjojen (joita syön todella paljon) ja maustamattoman jogurtin kera on suurta herkkua. Suurimoita voi myös idättää vaikkapa salaatin joukkoon!

Tattarisuurimopuuro:

3 dl suurimoita
pari dl vettä
n. 1l maitoa (itse teen riisi- tai kookosmaitoon)
nokare voita
suolaa maun mukaa

Kiehautan suurimoita hetken vedessä, jonka jälkeen lisään maidon + voita. Annan kiehua miedolla lämmöllä 15-20 min ja sitten hautua kaikessa rauhassa (yhteensä noin tunnin). Lisään loppuvaiheessa vielä maitoa, jos puuro on sakeutunut liikaa.